Vadelma-lakumunkit

1,5 h
12
Vadelma-lakumunkit

Laku ja vadelma ovat superherkullinen makupari munkeissa. Täytä munkit makealla vadelmahillolla, kuorruta täyteläisellä lakukuorrutteella ja viimeistele rapealla pakastekuivatulla vadelmalla.


Munkkitaikina

(12)
5 dl
maitoa
2 pss
kuivahiivaa
2 dl
sokeria
1 rkl
kardemummaa
ripaus suolaa
13,5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
Keiju rypsiöljyä

Paistamiseen

(12)
n. 1 l
Keiju rypsiöljyä

Täytteeseen

(12)
1–1,5 dl
vadelmahilloa -tai marmeladia

Kuorrute

(12)
1,5 dl
kuohukermaa
150 g
Hopeatoffeeta
ripaus suolaa
tippa mustaa elintarvikeväriä

Pinnalle

(12)
Pakastekuivattuja vadelmia

Valmistusohje

  1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää öljy ja loput vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä koko ajan vaivaten.
  3. Kohota munkkitaikinaa n. 30 minuuttia.
  4. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa taikina 12 osaan. Muotoile pitkän muotoisiksi munkeiksi ja kohota munkkeja alustalla vielä noin 15 minuuttia.
  5. Kaada rypsiöljy korkeareunaiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä. Mittaa öljyn lämpötila mittarilla tai pienellä taikinapalalla, öljyn tulisi olla noin 180-asteista.
  6. Uppopaista munkkeja rypsiöljyssä kattilassa noin 3 minuuttia molemmin puolin.
  7. Valuta kypsistä munkeista ylimääräinen öljy pois.
  8. Laita vadelmahillo tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota vadelmahilloa munkkien sivusta tai alapuolelta yhteen tai useampaan kohtaan munkkia.
  9. Valmista kuorrute. Kiehauta kerma kattilassa. Lisää joukkoon hopeatoffeet ja sulata miedolla lämmöllä käännellen. Kun toffeet ovat sulaneet, hauduta miedolla lämmöllä kuplien pari minuuttia. Mausta ripauksella suolaa. Mikäli haluat kuorrutteesta täysin mustaa, värjää se lopuksi tipalla elintarvikeväriä.
  10. Laita hieman jäähtynyt kuorrute pursotinpussiin. Kuorruta munkkien pinta kuorrutteella ja ripottele heti pinnalle pakastekuivatun vadelman paloja. Pidä lakumunkkeja hetki jääkaapissa, jotta kuorrute jähmettyy täysin.