Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä

Perinneruokana saaristolaisleipä voi kuulostaa siltä kuin sen valmistaminen olisi vaikeaa, mutta todellisuudessa se onnistuu helposti. Kokeile itse. Tumma kuori ja mehevä sisus ovat täynnä makua ja perinteitä, ja tuoreen saaristolaisleivän kodikas tuoksu on paras mahdollinen joulutunnelman luoja.


Ainekset:

1 l
piimää
75 g
Sunnuntai Kuivahiivaa
3 dl
mämmi-leipämaltaita
1,5 dl
tummaa siirappia
1,5 dl
fariinisokeria
1 rkl
suolaa
4 dl
Sunnuntai Hieno Täysjyväruisjauhoja
9 dl
Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja
3 dl
vehnärouhetta

Voiteluun

0,5 dl
vettä/kahvia
0,5 dl
siirappia

Valmistusohje

Lisää käden lämpöiseen piimään hiiva. Lisää myös suola ja siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon hyvin sekoittaen. Anna kohota n 1h lämpöisessä paikassa.

Voitele vuoat leivontamargariinilla ja korppujauhota huolellisesti. Kaada taikina vuokiin ja paista 170°C 45min. Voitele sen jälkeen vedellä/kahvilla ja siirapilla ja paista vielä 15min. Irrota leipä vuoasta, kun leipä on hiukan jäähtynyt.

Saaristolaisleivän leipominen oli yllättävän helppoa ja mielenkiintoista, koska en ollut sitä aikaisemmin tehnyt. En tiedä mistä olin saanut ajatuksen, että saaristolaisleivän leipominen olisi jotenkin hankalaa. Suosittelen muitakin rohkeasti kokeilemaan uusia leivontareseptejä!

Meillä tuoksui tänään keittiössä ihanan tuoreen leivän tuoksu, josta tulee mieleen oma mummila. Mummilassa leivottiin joka viikko tuoretta leipää, joka kuulostaa ja tuntuu kodikkaalle.