Maitohorsmaa sitruunakastikkeessa


Aineosat(2) |
|
10 |
maitohorsman vartta
|
8 |
keskikokoista uutta perunaa
|
4 |
siankärsämön lehteä
|
Keiju sitruuna rypsiöljysprayta
|
|
Kastike:(2) |
|
1 rkl |
Keiju Laktoositon -levitettä
|
2 rkl |
sitruunan mehua
|
3 rkl |
kaurakermaa
|
1/2 tl |
perunajauhoa
|
suolaa
|
|
valkopippuria
|
Valmistusohje
Kerää luonnosta kymmenen maitohorsman versoa, 10-15 cm latvasta riittää. Parhaita horsmat ovat alkukesästä, kun ne ovat vielä nuoria. Älä poimi kasveja suoraan tien varsilta. Mikäli kasvit ovat pölyisiä, huuhtele ne haalealla vedellä.
Poista terälehdet (jotka voit käyttää salaatissa), mutta jätä tupsuksi ylimmät 8-10 lehteä. Sido varret kimpuksi yhteen. Keitä Keiju sitruuna rypsiöljyllä ja suolalla maustetussa vedessä niin, että lehdet eivät ole vedessä. Versot ovat ohuita, joten 2-3 minuuttia riittää.
Kastike: sulata Keiju-levite kattilassa, mutta älä ruskista. Lisää perunajauho ja sekoita tasaiseksi. Lisää kaurakerma. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla.
Tarjoile horsmat uusien perunoiden kanssa. Tillin sijaan mausteena voit käyttää myös silputtua siankärsämöä.
Reseptin kehitti luonnonvaratuottaja Heidi Lahtinen. Resepti sopii myös vegaaneille.
Maitohorsmaa kasvaa tienpientareilla, aukioilla ja niityillä. Alkukesästä varret ovat punertavia.
Horsmanversot poimitaan alkukesällä, kun kasvit ovat muutaman kymmenen sentin korkuisia. Latvuksesta käytetään 10-15 cm.
Horsman lisukkeena voi tarjoilla uusia perunoita ja sitruunaista kastiketta. Tillin voi korvata silputulla siankärsämöllä.