Limonello-marenkimunkit

1,5 h
12
Limonello-marenkimunkit

Limonello-marenkimunkit leivotaan sitruunalla maustetusta taikinasta ja täytetään sitruunatahnalla. Herkulliset munkit kuorrutetaan sokerin sijasta italialaisella marengilla ja koristellaan syötävillä kukilla. 


Munkkitaikina

(12)
4 dl
maitoa
2 pss
kuivahiivaa
2 dl
sokeria
1 rkl
kardemummaa
ripaus suolaa
2
sitruunan raastettu kuori
1 dl
sitruunamehua
13,5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
Keiju rypsiöljyä

Paistamiseen

(12)
n. 1 l
Keiju rypsiöljyä

Täytteeseen

(12)
1–1,5 dl
lemon curdia

Italialainen marenki

(12)
1,25 dl
sokeria
0,5 dl
vettä
2
valkuaista

Valmistusohje

  1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Raasta sitruunoiden kuoret ja purista mehu. Lisää ne taikinan joukkoon. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää öljy ja loput vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä koko ajan vaivaten.
  3. Kohota munkkitaikinaa n. 30 minuuttia.
  4. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa 12 osaan. Pyöritä pyöreiksi munkeiksi ja kohota alustalla vielä noin 15 minuuttia.
  5. Kaada rypsiöljy korkeareunaiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä. Mittaa öljyn lämpötila mittarilla tai pienellä taikinapalalla, öljyn tulisi olla noin 180-asteista.
  6. Uppopaista munkkeja rypsiöljyssä kattilassa noin 3 minuuttia molemmin puolin.
  7. Valuta kypsistä munkeista ylimääräinen öljy pois.
  8. Laita lemon curd -tahna ohuella tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota munkin pinnalta täytettä eri puolille munkkia noin kuuteen eri kohtaan, jotta täytettä tulee kauttaaltaan munkkien sisälle.
  9. Valmista italialainen marenki. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä kasaan, kunnes sokeriliemi muodostaa tiheästi kuplia. Mikäli käytössäsi on mittari, valkuaisvaahtoon lisättävän sokeriliemen tulisi olla 120-asteista. 
  10. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi samaan aikaan kun sokeriliemi keittyy kasaan. Lisää kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten ja vaahdota kiiltäväksi marengiksi.
  11. Laita italialainen marenki tyllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota munkkien pinta kauttaaltaan marengilla. Koristele limonello-marenkimunkit syötävillä kukilla.