Latva-artisokkaa sitruunalla ja timjamilla maustetulla Keijulla

1 h
2:lle
Latva-artisokkaa sitruunalla ja timjamilla maustetulla Keijulla

Latva-artisokat sopivat mainiosti tarjottavaksi rapujuhlissa kasvisruokailijoille. Latva-artisokka nautitaan keitettynä ja syötäväksi käyvät terälehtien mehevät alaosat sekä kukkamykeröiden pohjat. Keitetyt latva-artisokat voi tarjota lämpiminä tai kylminä herkullisen sitruunalla ja timjamilla maustetun sulatetun Keijun kera.


Aineosat

(2:lle)
4
latva-artisokka
1 tl
suolaa
1 l
vettä
1
sitruuna
100 g
Keiju Merisuola rypsiöljy-kasvirasvalevitettä
1
sitruunan kuori ja mehu
tuoretta timjamia
ripaus mustapippuria myllystä

Valmistusohje

  1. Taita latva-artisokkien varret irti esimerkiksi pöydän kulmaa vasten, jotta pohjan sitkeät kuidut katkeavat.
  2. Laita huuhdotut latva-artisokat runsaaseen suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Lisää keitinveteen sitruunaa tuomaan makua ja näin myös väri pysyy kirkkaamman vihreänä. Keitä artisokkia 25−30 minuuttia. Voit pitää esimerkiksi pienemmän kattilan kantta artisokkien painona, jotta ne pysyvät kauttaaltaan kiehuvan veden alla.
  3. Tarkista kypsyys kantaosasta esimerkiksi pienellä veitsellä. Kypsän artisokan kantaosa on pehmeä ja lehdet irtoavat helposti. Nosta artisokat reikäkauhalla siivilään valumaan kantaosa ylöspäin.
  4. Valmista dippi sulattamalla Keiju Merisuola -levite kattilassa. Lisää joukkoon sitruunan kuori ja mehu, tuoretta timjamia ja ripaus pippuria.
  5. Artisokat nautitaan irrottamalla lehtisuomut kukkapohjuksesta. Kasta lehden mehevä tyvi voisulaan ja vetäise suomu hampaiden läpi. Kun kaikki lehdet on nautittu, jäljellä on latva-artisokan herkullisin osa eli pohja. Leikkaa pohja halki ja poista karvainen keskiosa keskeltä ennen kuin nautit artisokan sitruunalla ja timjamilla maustetun Keijun kera.