Usein kysytyt kysymykset

VALMISTUS

Missä tuotteenne valmistetaan?

Tehtaallamme Turun kupeessa valmistetaan kaikki rasia-, leivonta- ja juoksevat margariinit ja kasvirasvalevitteet. Tämän lisäksi meillä on Raisiossa moderni pullonpuhalluslinja. Linjalla puhalletaan pienestä kapselista 500 ml:n ja 1000 ml:n pulloja rypsi- ja auringonkukkaöljylle. Tehtaalla on tehty jo yli 60 vuoden ajan uraauurtavaa työtä margariinien erityisosaajana ja kehittäjänä. Pitkät perinteet takaavat vahvan osaamisen tuotekehityksessä.

Pastöroidaanko margariinit ja kasvirasvalevitteet tuotantoprosessin aikana?

Kyllä, rasvaseos pastöroidaan aina korkeassa lämpötilassa (+72 °C). Pastörointi varmistaa tuotteen hyvän mikrobiologisen laadun.

PAKKAUS

Miksi Bunge käyttää muovia pakkauksissaan?

Säilyvyyden takia kasviöljypohjaisten tuotteiden pakkaukset vaativat yhä jonkin verran muovia. Muovia käytetään margariini- ja öljytuotteiden pakkausmateriaalina erityisesti siksi, että se varmistaa tuotteen säilyvyyden laadukkaana sekä suojaa tuotetta ulkoisilta haitoilta estäen samalla ruokahävikkiä koko jakeluketjussa.

Miten kierrätän kartonkipäällysteiset rasiat?

400 gramman kartonkipäällysteiset rasiat lajitellaan rasiasta löytyvän ohjeen mukaisesti kartonkikeräykseen, koska rasiassa on enemmän kartonkia kuin muovia. Kartonkia ei tarvitse irrottaa rasiasta ennen kierrätykseen laittoa, rasian huuhtelu vedellä riittää. Rasiat voi toki kierrättää myös energiajätteenä.

KÄYTTÖ

Voiko margariineja ja levitteitä käyttää leivontaan ja ruuanvalmistukseen?

Margariineja ja levitteitä, joissa on yli 60 prosenttia rasvaa, voi huoletta käyttää leivontaan ja ruoanvalmistukseen.

Kuinka pitkään levitteet säilyvät syömäkelpoisina parasta ennen päivämäärän jälkeen?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, vaan tuotteen säilyvyys riippuu monesta eri tekijästä, kuten säilytys- ja käyttötavasta sekä käsittelyhygieniasta. Suosittelemme aina käyttämään omaa harkintaa tuotteen käytön suhteen. Parasta ennen-merkintä tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvikkeen sille tyypilliset ominaisuudet säilyvät.

RAAKA-AINEET

Miksi margariineihin lisätään kovia rasvoja kuten kookosta ja sheaa tai palmua?

Pieniä määriä luonnostaan kovia kasvirasvoja on käytetty jo pitkään rasiamargariineissa tuotteen levitettävän rakenteen aikaansaamiseksi. Suomalaisissa margariineissa ja levitteissä ei ole kovetettuja kasvirasvoja, vaan niihin lisätään pieni määrä luonnostaan kovia kasvirasvoja oikeanlaisen rakenteen aikaansaamiseksi. Pelkästä rypsiöljystä valmistettava margariini on olomuodoltaan juoksevaa.

Kovetetaanko margariineissa olevia öljyjä ja rasvoja?

Suomalaisissa margariineissa ja levitteissä ei ole kovetettuja kasvirasvoja, vaan niihin lisätään pieni määrä luonnostaan kovia kasvirasvoja oikeanlaisen rakenteen aikaansaamiseksi. Pelkästä rypsiöljystä valmistettava margariini on olomuodoltaan juoksevaa.

Sisältääkö teidän margariinit transrasvoja?

Suomalaisissa margariineissa ei ole kovetettuja kasvirasvoja, vaan margariineihin lisätään pieni määrä luonnostaan kovia kasvirasvoja, kuten kookosrasvaa ja/ tai palmuöljyä oikeanlaisen rakenteen saavuttamiseksi. Tuotteemme eivät siis sisällä transrasvoja.

Onko Bungen tuotevalikoimassa vegaanisia tuotteita?

Suurin osa tuotteistamme ovat täysin vegaanisia. Tämän ansiosta tuotteemme sopivat lähes kaikille ruokavalioille.

Käytättekö jodioitua suolaa tuotteissanne?

Emme käytä jodioitua suolaa tuotteissamme. Pakkauslainsäädännön mukaan jodioitu suola pitää ilmoittaa ainesosaluettelossa.

Mistä margariineissa käytetyt lisäaineet ovat peräisin?

Margariineissa käytettyjä lisäaineita on luonnostaan muun muassa porkkanassa [väri (betakaroteeni)], sitrushedelmissä [happamuudensäätöaine (sitruunahappo)], ruokasoodassa [happamuudensäätöaine (natriumbikarbonaatti)] ja joissakin luonnonmarjoissa [säilöntäaine (kaliumsorbaatti)].

Miksi margariineissa käytetään lisäaineita?

Lisäaineet takaavat margariinien turvallisuuden muun muassa parantamalla säilyvyyttä. Esimerkiksi emulgointiaineet vaikuttavat tuotteen rakenteeseen auttamalla rasvaa ja vettä pysymään tasaisena seoksena, jolloin ns. vapaan veden määrä tuotteessa on pieni ja pilaajamikrobien kasvu sekä rasvan hapettuminen (härskiintyminen) on mahdollisimman vähäistä. Happamuudensäätöaineilla taas säädetään tuotteen happamuus tasolle, jossa homeiden ja hiivojen kasvu vaikeutuu ja parannetaan näin ollen tuotteen säilyvyyttä ja turvallisuutta. Säilöntäainetta käytetään etenkin vähärasvaisissa tuotteissa. Se parantaa tuotteiden säilyvyyttä erityisesti sen jälkeen, kun pakkaus on avattu. Säilöntäaine toimii vain oikeassa happamuustasossa, joten tuotteen happamuus säädetään oikeaksi happamuudensäätöaineella. Säilöntäainetta käytetään keveissä (< 60 % rasvaa), maitoa sisältävissä tai erityisen pitkään säilyvissä tuotteissa.

Onko joihinkin tuotteisiinne lisätty emulgointiaine E471 kasviperäinen?

Kyllä, kaikki käyttämämme emulgointiaineet ovat kasviperäisiä.

Onko tuotteisiinne lisätty D-vitamiinia? Joissakin levitteissä D-vitamiini on eläinperäistä, miten on teidän tuotteissanne?

Levitteisiin lisätään D-vitamiinia valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen mukaisesti. Käyttämämme D-vitamiini on kasviperäinen.

Ovatko kaikki tuotteenne laktoosittomia?

Valikoimassamme on suurimmaksi osaksi laktoosittomia ja maidottomia tuotteita, mutta myös muutamia vähälaktoosisia tuotteita; Keiju normaalisuolainen margariini 60, Keiju Rypsi rypsiöljy-kasvirasvalevite 75 % sekä Sunnuntai Leivontamargariini ovat vähälaktoosisia.

Kaikki muut Keiju-, Alentaja- ja Sunnuntai-tuotteemme ovat laktoosittomia.

Käsitelläänkö tehtaallanne soijaa?

Ei, Raisiossa sijaitseva margariinitehtaamme on täysin soijaton tehdas.

Miksi Bunge käyttää joissakin tuotteissaan palmuöljyä?

Suomalaisissa rasiamargariineissa ja levitteissä ei ole kovetettuja kasvirasvoja, vaan niihin lisätään pieni määrä luonnostaan kovia kasvirasvoja oikeanlaisen rakenteen aikaansaamiseksi. Pelkästä rypsiöljystä valmistettava margariini on olomuodoltaan juoksevaa, joten luontaisesti kovien kasvirasvojen käyttö levitteissä on välttämätöntä. Keiju- ja Alentaja-margariineissa ja kasvirasvalevitteissä käytetään vaihtelevina osuuksina segregoitua palmuöljyä ja kookosrasvaa.  Keiju 3- öljyssä ja Keiju Kaura -kasvirasvalevitteissä ei ole käytetty palmuöljyä, vaan shea- ja kookosrasvaa.

Luonnostaan kovissa kasvirasvoissa kuten palmussa ja kookoksessa on tyydyttynyttä rasvaa, mutta käytettävät määrät ovat niin pieniä, että niistä huolimatta Keiju- ja Alentaja- levitteet ovat Sydänmerkki-tuotteita. Sydänliiton myöntämän Sydänmerkin kriteereitä keltaisissa rasvoissa ovat rasvahappokoostumuksen laatu ja suolan määrä (max 1 %). Sydänmerkki on hyvä merkki kuluttajalle, joka etsii levitevalikoimasta itselleen sydänystävällistä vaihtoehtoa.

Mitä on segregoitu palmuöljy?

Bungen arvojen mukaisesti kaikkien maanviljelyn arvoketjujen tulee olla kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia ja kansantaloudellisesti paikallisille yhteisöille kannattavia. Haluamme, että käyttämämme palmuöljyn tuotannossa suojellaan alueita, joilla on korkea luonnonsuojeluarvo ja/tai runsaat hiilivarannot, minimoidaan kasvihuonekaasupäästöjä, hyödynnetään vastuullisia viljelykäytäntöjä sekä suojataan työntekijöiden ja paikallisten yhteisöjen oikeuksia.

Käyttämällä segregoituja palmu- ja palmunydinöljyjä tuotannossamme varmistamme suoran tuen sellaisille palmuöljyplantaaseille, jotka toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Segregoitu tuotantoketju varmistetaan pitämällä palmuöljyn kuljetus ja käsittely erillään muista palmuöljylaaduista, toisin sanoen sertifioimalla koko tuotantoketju ja -laitos. Tämä kaikki edustaa yhtä askelta edemmäs kohti jäljitettävää ja läpinäkyvää tuotantoketjua ja antaa meille mahdollisuuden vaatia yhä korkeampia standardeja yhä konkreettisemmassa muodossa. Hankimme jatkossakin levitteissämme käyttämämme palmuöljyn tuottajilta, jotka todistetusti toimivat RSPO:n kestävän kehityksen ja vastuullisuuden periaatteiden mukaisesti.

Ovatko tuotteissanne käytetyt lisäaineet turvallisia?

Kaikki tuotteissamme käytettävät lisäaineet ovat yleisesti tunnettuja, tutkittuja ja turvalliseksi todettuja sekä elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä.

Mitä lisäaineita Bungen margariineissa käytetään?

Margariinit ovat rasvan ja veden/piimän/maidon seoksia. Me käytämme yksittäisiin tuotteisiin maitoa, mutta suurin osa tuotteistamme ovat vegaanisia. Neste sekoitetaan rasvan joukkoon siten, että se pysyy rasvan seassa pieninä pisaroina. Jotta rasvan laatu saataisiin mahdollisimman pehmeäksi ja runsaasti välttämättömiä rasvahappoja sisältäväksi, valitaan raaka-aineiksi korkealaatuista rypsiöljyä. Suomalaisissa margariineissa ei ole kovetettuja kasvirasvoja, vaan margariineihin lisätään pieni määrä luonnostaan kovia kasvirasvoja, kuten kookosrasvaa ja/tai palmuöljyä oikeanlaisen rakenteen saavuttamiseksi. Tuotteemme eivät sisällä transrasvoja.

Margariinien ja kasvirasvalevitteiden valmistuksessa tarvitaan myös muita aineita, jotta saavutetaan oikeanlainen rakenne ja säilyvyys:

  • suolaa − Suola antaa makua ja estää osaltaan mikrobien (homeet, hiivat) kasvua. Suola ei ole lisäaine, vaan valmistusaine.
  • lesitiiniä (E322) auringonkukan tai rypsin siemenistä tai kasvirasvasta erotettuja rasvahappojen mono- ja diglyseridejä (E471, E472c) − Lesitiinin ja mono- ja diglyseridien avulla vesi saadaan sekoittumaan tasaisesti rasvan sekaan. Ne vähentävät myös margariinin/kasvirasvalevitteen/juoksevan rypsiöljyvalmisteen räiskymistä paistamisessa.
  • sitruunahappoa (E330), jota on myös luontaisesti mm. sitrushedelmissä ja natriumkarbonaattia (E500) eli ruokasoodaa − Sitruunahapolla ja soodalla säädellään tuotteen happamuutta, joka vaikuttaa säilyvyyteen.
  • kaliumsorbaattia (E202), jota on luontaisesti mm. pihlajanmarjoissa ja lakoissa − Kaliumsorbaatilla parannetaan kevytlevitteiden säilyvyyttä ja varmistetaan tuotteen turvallisuus
  • beta-karoteenia (E160), jota esiintyy mm. porkkanassa ja joka on A-vitamiinin esiaste − Antaa margariinille toivotun värin.
  • Levitteisiin lisätään A- ja D-vitamiinia valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen mukaisesti.