Miten margariini ja kasviöljyt valmistetaan?

Margariinin ja muiden kasvirasvatuotteiden valmistukseen liittyy paljon kysymyksiä ja keskustelua. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten tuotteemme oikeasti valmistetaan.

Eettisyys, turvallisuus ja ekologisuus ovat meille koko tuotantomme lähtökohta. Samaa edellytämme koko arvoketjultamme. Lue lisää tuotteidemme raaka-aineiden vastuullisesta alkutuotannosta.

Margariinin valmistus

 Yksinkertaistettuna margariini on rasvan ja veden seos eli emulsio. Jokaiselle tuotteelle suunnitellaan oma rasvaseoksensa, joka sisältää sekä juoksevia öljyjä että kiinteitä rasvoja.  Reseptikehityksen yhteydessä asiakkaan prosessin ja käyttösovelluksen ymmärtämisellä on suuri merkitys lopulliseen tuotteeseen valittaville öljy- ja rasvaraaka-aineille. Tähän niin sanottuun rasvaosaan lisätään tuotteen muut rasvaliukoiset ainesosat, kuten emulgointiaine ja rasvaliukoinen aromi. Vesiliukoisista ainesosista, kuten vedestä ja suolasta, valmistetaan ns. vesiosa.

Kun vesiosa lisätään rasvaliukoisiin ainesosiin, syntyy emulsio, joka pastöroidaan ja jäähdytetään. Nopean jäähdytyksen seurauksena emulsio kiteytyy, eli reseptiin käytetyt kiinteät rasvat jähmettyvät, ja tuote saavuttaa toivotun kiinteän koostumuksensa. Tuotteen lopullinen koostumus riippuu kovien ja juoksevien rasvojen suhteesta.

Kasvirasvat ja öljyt

Öljyt ja rasvat ovat margariini- ja rasvatuotteidemme DNA. Ne määrittävät tuotteiden säilyvyyden, ravitsemukselliset ominaisuudet sekä ulkonäön, maun ja tuoksun. Öljyt ja rasvat määräävät myös sen, minkälaisiin käyttötarkoituksiin kukin tuote soveltuu.

Öljyt ja rasvat muodostuvat kahdesta rakennuspalikasta; glyserolista ja rasvahapoista. Glyserolissa on kolme alkoholiryhmää, joihin rasvahapot kiinnittyvät – tällöin puhutaan triglyseridistä. Luonnossa öljyt ja rasvat esiintyvät yli 95 prosenttisesti triglyserideinä sekä osittain pilkkoutuneina triglyserideinä, eli vapaina rasvahappoina sekä mono- ja diglyserideinä (yksi tai kaksi rasvahappoa sitotuneena glyseroliin). Glyseroliin kiinnittyviä rasvahappoja on useita, ja ne voivat olla triglyseridissä joko samoja tai vaikka kaikki eri rasvahappoja. Kullekin öljylle ja rasvalle on tyypillistä tietty rasvahappo- ja siten myös triglyseridijakauma. Nämä yhdessä määrittävät öljyn ja rasvan kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet ja siten käytettävyyden eri tuotetyyppeihin ja lopputuotesovelluksiin.